Paris, je t’aime

30/08/2016

U ormaricu imate kave i caja za ujutro. Rucnici su u ladici ispod
 kreveta. I pripazite na vodu kod tusiranja, zna biti zaista vrela.’
Ponudio se ugostiti nas i na veceri – pasta doduse, no sudeci po
 Jamiejevoj Italiji i jos nekolicini naslova na visokoj polici s
 knjigama, Nicolasa je vise privlacila kulinarska egzotika talijanskog 
juga.

Zahvalno smo odbili gostoprimstvo, ne toliko iz razloga sto
 nismo bili gladni – nakon cjelodnevnog putovanja, nekoliko osrednjih
 kava i avionskog Snickersa, tanjur domace paste zvuci prilicno zamamno 
- nego sto nam se svaka sekunda bespotrebno provedena u stanu cinila
 kao da se zakidamo za komadic avanture. Spustili smo se iz romanticnog
 jednosobnog studio apartmenta i strmovitim ulicama Montmartre-a, koje 
su ispracale jos samo pokojeg nocnog setaca, uputili prema velicanstvenom Sacre-Coeur-u, bazilici smjestenoj na najvisem djelu grada s kojeg se pruza impresivan pogled na grad. Idealno mjesto za pocetak pariske avanture.

Kazu da nije vise kao nekad, Aznavour se sa sjetom prisjeca zlatnog
 doba – iskomercijaliziran je, umjetnici si ga vise ne mogu priustiti,
 preplavljen je turistima… Ali jurisanje u turistickom stampedu i 
klikanje selfija na stepenistu bazilike nakon precijenjenih palacinki i
karikaturalnog portreta na Place Du Tertre-u ionako nije nacin da
 dozivite ovo povijescu prebogato, fascinantno brdasce. Umjesto toga 
zaboravite mape i prepustite se carobnim ulicama da vas na valovima
 Tiersenove harmonike ponesu u neka druga vremena – Hemmingwaya i
 Joycea, Picassa i Modiglianija, kan-kana i sansonjera.

Pariski dan ne pocinje bez kave. Saint-Germain des Prés, Café de Flore i dva 
osuncana slobodna stolca – ‘Un café au lait et une croissant, si’l
vous plait!’ Cetvrt smjestena na obali Sienne, nekad sjediste intelektualaca, danas je prepuna kafica, restorana, second hand i dizajnerskih ducana te knjizara. Tamo se smjestila i ‘Shakespeare and Company’, slavna knjizara koja ce mnogima biti poznata iz filma ‘Prije sumaraka’. Bila je kljucno mjesto okupljanja boemske modernisticke literarne elite, mjesto druzenja i stvaranja najboljih pera ‘izgubljene’ anglo-americke spisateljske generacije. Iako zatvorena tijekom njemacke okupacije, ponovno zapocinje rad na novoj lokaciji u Rue de la Bucherie, samo nekoliko koraka od obale Seine. No, ipak su joj filmasi – Allen i Linklater – za mene dali poseban znacaj. Ako vas na to vec nisu naveli reci nekog raritetnog manuskripta, setnja prema Pantheonu u drustvu klinaca sa Sorbonne i muzejem dvostruke francuske nobelovke, Marie Curie, u susjedstvu, sigurno ce vas potaknuti na intelektualna promisljanja. Umorit ce vas to i vise od uspinjucih koraka, pa ćete pozeljeti sjesti i sabrati misli na kamenim stepenicama Saint-Étienne-du-Mont, pricekati otkucaj ponocnog zvona i ukrcati se u 184 Landaulet za Belle Epoque – najpamtljivija lokacija filma «Ponoc u Parizu» na kojoj Owen Willson docekuje magicni automobil koji ga odvodi u zlatno doba pariske povijesti.

Nakon sto smo odradili svoje turisticke duznosti i obisli Louvre, Eiffel i Champs-Élysées, cetvrt Le Marais je bila nagrada za prijedene kilometre. Nakon revolucije, veci dio tog podrucja je bio napusten od strane bogatih nakon cega su se tamo nastanili siromasniji i boemski stanovnici Pariza te izgradili danasnji imidz koji ova cetvrt ima. Male ulicice ostavljaju dojam intimnosti i bliskosti, za razliku od megalomanskih avenija po kojima je ovaj grad poznat. Nakon par minuta provedenih u njoj, Le Marais mi je postala omiljena cetvrt u ‘gradu svijetla’.

Bjezeci od mora turista, naisli smo na ‘Rue Montorgueil’, setnicu na kojoj mozete poznati pariski hedonizam iskusiti u punom smislu te rijeci – uz cokoladni ‘viennoise’, sjesti na espresso i inspirirati se parizankama, ikonama stila i vjecitom misteriju. Uvijek savrseno rascupane kose, u elegantnom oblaku cigaretnog dima, bez sminke, u crnom od glave do pete koracaju svjesne da su i knjige pisane kako postati kao one.

Globalizacija je ucinila svoje, tako da soping u Parizu vise nije uzbudljiv kao nekad, ali ako ste u potrazi za necim originalnim i drugacijim, ne propustite priliku posjetiti Colette – concept store u blizini Concorda koji se vas oduseviti ponudom knjiga, casopisa, ploca, gadgeta te dizajnerske odjece. Mozete se poljubiti ispod Eiffela, zakljucati lokot vjecne ljubavi na Pont de l’Archeveche i saputati na nocnom krstarenju Seinom – ali, postoji li takvo sto kao ‘grad ljubavi’?

Postoje gradovi u koje se mozete zaljubiti i postoje oni u kojima se mozete zaljubiti. Ali dok stojite ovdje, na ovom najcudesnijem mjestu na svijetu, sigurni ste da je Pariz grad u kojem je tesko da vam se ne dogodi oboje.

p.s. sve fotografije snimljene su iPhone-om / all photos are made with an iPhone